
ZONING & DEVELOPMENT CODE: 

The following is a summary of the types of daycare uses, and where those uses are allowed in residential 

zoning districts.  For complete information, see the Zoning & Development Code, Ordinance Chapter 

88. For questions, please contact our Code Question Line at (816) 513-1511.

HOME-BASED DAY CARE.  The Kansas City Zoning and Development Code allows the occupant of a 

residence in all residential zoning districts to provide day care within a dwelling unit for up to 5 

children or adults (in addition to members of the day care provider’s household). 

FAMILY DAY CARE.  The Kansas City Zoning and Development Code allows the occupant of a 

residence in all residential zoning districts to provide day care within a dwelling for up to 10 children 

or adults (in addition to members of the day care provider’s household).  Family day care homes in 

residential zoning districts AG-R, R-80, R-10, R-7.5, R-6, R-5 and R-2.5 are subject to the following 

standards. 

 The predominant use of the premises must be residential.

 The use must be carried on or conducted by members of a family residing in the dwelling.

 All open play areas must be completely enclosed with a tight fence at least 4 feet in height.

GROUP DAY CARE.  The Kansas City Zoning and Development Code allows day care services for up 

to twenty (20) children or adults in residential zoning districts AG-R, R-80, R-10,R-7.5, R-6, R-5 and 

R 2.5 when they comply with the following use standards and obtain a special use permit. 

 The property must have a minimum lot area of 20,000 square feet and must have a minimum lot

width of 100 feet.

 At least 500 square feet of lot area must be provided per each enrollee.

 Side setbacks must be at least 100% greater than the minimum side setback required in the

district.

 At least 100 square feet of open play space must be provided on the lot for each enrollee.

 All open play areas must be completely enclosed with a tight fence at least 4 feet in height.

 The property must front on a collector or higher classification street.

Group day care facilities are permitted uses in residential zoning districts R-1.5, R-0.5 and R-0.3, and do 

not have to meet the above mentioned use standards nor obtain a special use permit.  In any zone, a 

Group Day Care may be the primary use or may occur within the day care provider's household. 

DAY CARE CENTERS.  The Kansas City Zoning and Development Code allows a day care center, 

without any restrictions in the number of persons receiving care, in residential zoning districts AG-

R and R-80.  
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REQUIREMENTS FOR CERTIFICATES OF OCCUPANCY.  A proposed daycare use shall be 

evaluated for compliance to the Kansas City Building and Rehabilitation Code (KCBRC) and the 

adopted 2012 International Building Code (IBC).  The table below is intended to assist in the proper 

classification of the occupancy per the IBC, and to highlight significant requirements.  It is not intended 

to provide a complete list of possible requirements – please consult the KCBRC for complete 

information.  Compliance with the KCBRC requirements for a daycare center may require modifications 

to the construction of the building.  A new Certificate of Occupancy is required for any change in the 

occupancy classification of a building.  Please refer to Chapter 18, KCBRC, Section 18-23, and 

Information Bulletin No. 139 for information on obtaining a certificate of occupancy. 

Facilities providing medical care are not addressed in this Information Bulletin.  See the KCBRC and 

IBC for information. 

2012 IBC Summary of Significant Day Care Occupancy Requirements 

Occupancy 

Group 

Classification 

Duration 

of Stay 

Age of 

Occupants 

Receiving 

Care 

Number of 

Occupants 

Receiving Care 

Automatic Fire Sprinklers 

Required  

due to the  

Day Care Use?* 

Fire Alarm System 

Required  

due to the 

Day Care Use? 

Panic Hardware 

Required  

due to the  

Day Care Use? 

E 
Less 

than 24 
Hours 

Children older 
than 2 1/2 

years of age 
More than 5 

Yes, for fire areas greater than 
12,000 Sq Ft; and, in areas below 
the level of exit discharge where 
each classroom does not have at 

least one exterior exit door at 
ground level. 

Yes, except where 
occupant load is 30 

or less. 

Yes, except where 
occupant load is 

less than 50. 

E 
 (Exception 

to I-4) 

Less 
than 24 
Hours 

Children 2 1/2 
years of age or 

less 

More than 5 but not 
more than 100 

children of this age. 
Rooms for children 
of this age must be 
located on the level 

of exit discharge 
and each room 

must have an exit 
door directly to the 

exterior. 

See 
Group E 
above 

See 
Group E 
above 

See 
Group E 
above 

I-4
Less 

than 24 
Hours 

Any age, adult 
or children 

More than 5 

Yes, except where each classroom 
is located at the level of exit 

discharge and has at least one 
exterior exit door at ground level.   

Yes No 

R-3** n/a 
Any age, adult 

or children 
5 or less No 

Single or multiple 
station smoke 

alarms 
No 

OTHER*** 
Less 

than 24 
Hours 

Any age, adult 
or children 

5 or less No No No 

*An automatic fire sprinkler system may be required for other reasons such as an increase in the allowable height or area of the building.  An
automatic fire sprinkler system is required throughout any mixed use building containing a dwelling unit.
**An R-3 care facility with 5 or less persons receiving care in a dwelling is permitted to comply with the 2012 International Residential Code as
a single-family dwelling.
*** A care facility with 5 or less persons receiving care in an occupancy other than a dwelling unit may be classified as a part of the primary
occupancy.

For questions, please contact our Code Question Line at (816) 513-1511.

https://www.kcmo.gov/Home/ShowDocument?id=5936
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REQUIREMENTS FOR OCCUPATIONAL AND OPERATORS LICENSING: 

 

CITY OCCUPATIONAL LICENSES.  An occupational license is required when day care services are 

provided for five (5) or more children.  Please contact the Business License Section of the Finance 

Department, (816) 513-1135, for more information. 

 

STATE OF MISSOURI, BUREAU OF CHILD CARE SAFETY AND LICENSURE.  The State of 

Missouri requires a day care license when day care services are provided for five (5) or more children.  

Please contact the Bureau, (816) 350-5450, for more information. 

 

 
 


